Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Εκατομμύρια μέλισσες νεκρές μετά από ψεκασμό για τον Ζίκ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ
Εκατομμύρια μέλισσες νεκρές μετά από ψεκασμό για τον Ζίκα

Τον θάνατο 2,5 εκατομμυρίων μελισσών είχε ως αποτέλεσμα η προσπάθεια καταστολής του ιού Ζίκα, που εξαπλώνεται επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν μία σειρά μέτρων για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.
Η επαρχία Ντόρτσεστερ, της Νότιας Καρολάινα, γενικά χρησιμοποιεί σπρέι εντομοκτόνων, τα οποία ψεκάζονται από φορτηγά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι πήραν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν εναέρια μέθοδο ψεκασμού.
Με μόλις δύο σχετικές δημοσιεύσεις σε εφημερίδα και κοινωνικά δίκτυα την προηγούμενη ημέρα, οι ντόπιοι δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν για την αλλαγή στα σχέδια και ένα αεροπλάνο απελευθέρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής τεράστιες ποσότητες συγκεκριμένου εντομοκτόνου.
Εκατομμύρια μέλισσες νεκρές μετά από ψεκασμό για τον Ζίκα
Στους κατοίκους που δεν ενημερώθηκαν περιλαμβάνονται οι μελισσοκόμοι της περιοχής Σάμερβιλ, με αποτέλεσμα την καταστροφή 46 κυψελών και 2,5 εκατομμυρίων μελισσών. Κανονικά, αν οι μελισσοκόμοι έχουν επίγνωση των αεροψεκασμών, θα κάλυπταν τις κυψέλες τους με σκοπό την προστασία τους.
Επιπλέον, αν ο ψεκασμός είχε γίνει τη νύχτα, θα είχαν σωθεί περισσότερες μέλισσες, καθώς δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι αξιωματούχοι της επαρχίας Ντόρτσεστερ παραδέχτηκαν ότι έγιναν παραλείψεις όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής, ενώ οι ερασιτέχνες δεν βρίσκονταν σε κανένα μητρώο.
Εξάλλου, η διαταραχή κατάρρευσης αποικίας έχει ήδη ρίξει κατακόρυφα τον πληθυσμό των μελισσών στην βόρεια Αμερική, υπερδιπλασιάζοντας τον κανονικό ρυθμό απώλειας αποικιών. Το ανησυχητικό φαινόμενο, που κάποιοι αποδίδουν στη χρήση νεονικοτιδοειδών εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων, έχει παρουσιαστεί επίσης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά προς το παρόν σε αρκετά ηπιότερο βαθμό.
Εξαφάνιση είδους
Η εξαφάνιση του είδους προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς πάνω από το 44% των αποικιών μελισσών στις Ηνωμένες Πολιτείες χάθηκε μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό απώλειας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 45% που παρατηρήθηκε το 2012 και το 2013, παραμένει απογοητευτικό αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο ρυθμός απώλειας των αποικιών κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών είχε «πέσει» στο 34%.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς ευθύνεται για την άνοδο του ρυθμού απώλειας, αλλά η μελέτη του υπουργείου υποδεικνύει ότι ο καθοριστικός παράγοντας μπορεί να είναι κάποια ακάρεα που είναι θανάσιμα για τις μέλισσες.
Η απώλεια κάποιων αποικιών είναι αναμενόμενη κάθε χρόνο, ιδιαίτερα το χειμώνα, αλλά αυτό που συνήθως θεωρείται αποδεκτό ποσοστό είναι περίπου 17%, ενώ πέρυσι ήταν 28,1%. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συνεχίζονται οι απώλειες το καλοκαίρι με τον ίδιο ρυθμό, παρά τη βελτίωση του καιρού. Κανονικά, οι μέλισσες ευνοούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά οι θερμοκρασίες ρεκόρ λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία αρκετά χρόνια συνδέονται από αρκετούς επιστήμονες με τους αυξημένους θανάτους.
Πολλά διαδεδομένα υποείδη μέλισσας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις υψηλές θερμοκρασίες, και σε ορισμένες περιοχές έχουν ακόμη εξαφανιστεί. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα συμπεριλαμβάνουν τη χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, την απώλεια ενδιαιτημάτων, καθώς και την απώλεια της χαρακτηριστικής μυρωδιάς κάποιων φυτών λόγω κλιματικής αλλαγής.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=114132136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου